INGAT atau TAKUT !!!!

 

 

Apakah perkara yang paling kita takuti ? jawapan saya sejak dr kecik lagi, saya takut mati. Memandangkan ustazah selalu menceritakan tentnag azab jika tidak solat. seram dan sangat menakutkan.  Alhamdulillah, melalui sedikit pembacaan dan perkongsian bersama sahabat, saya dapat menukar persepsi takut mati kepada ingat mati…

 

                Mati itu sendiri adalah bukan penghujung, tapi perubahan fasa, dari fasa dunia kepada alam barzakh, alam di mana makhluk yang bernama manusia itu tetap di sana selepas mati sehingga kiamat berlaku dan semuanya dibangkitkan semula. Terlanjur berkata tentang barzakh, ingin saya kongsikan atau mari saling mengulangkaji tentangnya, di sini lah manusia akan melihat destinasinya kelak, samada taman-taman syurga atau lubang-lubang neraka.

 

Tempat atau alam di mana manusia itu sudah tidak berpeluang untuk beralasan di saat berhadapan dengan mungkar dan nakir. Tiada lagi peneman, sahabat handai mahupun ibu bapa. Selepas seseorang itu mati, sahabat dan kaum keluarga akan bersedih seketika dgn pemergian, namun tidak mengubah hakikat bahawa selepas itu, tinggallah kita di alam baru itu sendiri. Batapa keras dan dahsyat azab di dalam kubur, hamba Allah yang banyak amalan buruknya akan melihat lubang-lubang neraka, maka akan terbalik mata hitamnya ke belakang, nauzubillah.. melihatnya pun sudah satu azab yang pedih, apatah lagi tingggal di dalamnya. Sebaliknya pula bagi hamaba yang banyak amalan solehnya, roh nya akan berterbangan seperti burung-burung dan  bertenggek di pepohon syurga..  

 

Wahai diri, sedarlah kamu, apakah jalan yang aka kamu pilih…..???? Sesungguhnya orang yang telah diberi peringatan tetapi tidak beramal dengannya adalah orang yang rugi. Seperti mana orang yang berada di saat sakaratul maut meminta pada malaikat maut menangguh saat kematiannya untuk hidup lagi di dunia, baru hendak beramal.

 

Mari kita sama-sama menginsafkan diri, mengutamakan akhirat lebih dari dunia. Mari menjadi orang yang pandai. Indicatornya bukan setakat mendapat 4 flat dalam peperiksaan tetapi, orang yang paling pandai ialah orang yang selalu mengingati MATI. Jika dibandingkan jangka masa di dunia berbanding kehidupan di akhirat yang selama-lamanya, pecahannya amat amat amat amat amat kecil. Mari kita selesaikan soal aurat, soal ibadah, soal ikhtilat, soal dakwah dan soal hati supaya tidak kerugian…

 

Takut mati menyebabkan seseorang itu tidak berusaha bersedia ke arahnya, perasaan takut meyebabkan mereka lalai.. “ jika asyik pikir mati bila nak maju” ungkapan bagi  manusia yang takut mati,,,, berlainan bagi yang ingat mati, seseorang itu akan sentiasa menyediakan dirinya tidak bertangguh dan lalai kerana mereka tahu mati itu bila-bila sahaja. Wallahualam. Untuk tambahan mari kita baca lebih lagi tentang mati, sakaratul maut dan kiamat, bukakan hati menerima hikmah, aminnn.

 

Kata-kata imam al-Ghazali “ carilah hatimu di tiga tempat…. Carilah hatimu ketika bangun membaca AlQuran, jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika solat, jika tidak kau temui juga, carilah hatimu  ketika  duduk bertafakur mengingati mati. Jika tidak kau temui juga maka berdoalah kepada ALLAh, pinta hati yang baru, kerana pada hakikatnya ketika itu kau tiada mempunyai hati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: