~ instructional design models and phtograpyhy~

Kuliah  mggu lepas dan mggu ni dkendalikan oleh Mejar Jasmy bin Abd Rahman. Mggu lepas adalah pertama kali kami mengikuti kuliah dengan beliau kerana sebelum ni dengan Dr. Rosseni. Kedua-dua kelas ni mmg seronok.

Kami disajikan dengan bnyak n pelbagai video yg menarik. Hebatnya insan2 dan berhikmahnya nilai2 yg dpt kami lihat melalui video2 tu.

Rasa kerdil sgt2, sugguh ramai lg org2 yg hebat di atas muka bumi ni. Inipun bru prasaan kerdil bila dbandingkan dgn sesama insan yg djdikan DIA sama tarafnya, apatah lagi di sisi yg Maha Agung itu. Hmm.. kate2 hikmah ni dr sape ye sy lupe, huhu,, tp slalu diingtkan oleh shbt2 dan akhwat yg dicntai.. ‘ Hanya org yg hebat itu akn ke syurga ‘.

Jadi bila bhdapan dgn ape je msibah dan dugaan, ingtlah itu proses utk mnjdikan kita seorg yg hbt. Org yg hbt juga org yg mampu mgawal hawa nafsu. Sekadar ungkapan di bibir mmg berganda2 lbey sng dr aplikasinya, namun sbagai insan terpilih yg dkurniakan nikamt islam dan iman, kita sma2 bermujahadah utk jd org2 yg hbt insyALLAH.

K lah berbalik pada tujuan asal, sy nk refleks blik kelas Major Jasmi yg pertama dan kedua. Semasa kuliah pertama dengan Mejar Jasmi, kami diperkenalkan dengan beberapa model pembeljaran yang boleh membantu dalm proses pengajaran dan pembelajaran. Banyak model- model yang dinamakan mengikut akronim bg setiap tahap2 yg terdpt dlm setiap model itu, seprti :

ADDIE, Analysis, Design, Development, Implementation, Evaluation

ASSURE, Analyze, State Select, Utilize Require, Evaluate

ARCS, Attention, Relevance, Confidence, Satisfaction.

Setiap drpd model2 yg dikemukakan ni, ada tahap2 terperinci yg tertentu yg membezakan antara setiap model. Sbnrnya, bnyak lg model lain, tp ni adlah di antaranya. Mejar Jasmy banyak menyelitkan video2 yg berkaitan diselangi dengan slide power point, membuatkan kami tidak jemu dan bertambah semangat nk mghasilkan video kami sendiri. insyaALLAH.

Kelas kedua iaitu pada hari ini mengenai fotografi. Mejar Jasmy menjelaskan kepada kami kelebihan2 dan tujuan2 fotografi. Saya sgt tertarik denagn gambar2 unik yg ditujukkan. Namun ada juga gambar yg x sggup utk dilhat. huuu,, sedih, gambar seorang bapa yg telah meninggal dunia beberapa hari tanpa disedari anak2nya. Keadaan yg sgt kasihan. Jenazah yg dpenuhi ulat dan x menampakkan rupa amat menyayat hati.

Mejar menceritakan bahawa itu adalah kisah benar yg berlaku di kalangan kita umat islam sendiri. Dimanakan kesedaran mereka ya, sbgai anak2. Muhasabah juga buat diri ini untuk sntiasa menunaikan tggungjawab pd ibu dan bapa. Walaupun ibu atau bapa atau kedua2nya sudah tiada, menjadi tggungjwb kita juga untk mendoakannya.

Apabila mati anak Adam, maka putuslah amalannya kecuali daripada tiga perkara, sedekah jariah, ilmu yang memberi manfaat dan anak yang soleh yang mendoakan untuknya.”

Marilah kita sama2 mengislahkan diri untuk menjdi ank yg soleh dan solehah, Aaminn. Kelak kita juga bakal menempuh alam keibu bapaan tu dan juga bakal ke alam barzakh. MATI itu pasti. Al Fatihah buat arwah Ayahanda tercinta, moga bahagia di sana..

Berbalik pada isi kuliah hari ini, Mejar Jasmy juga memperkenalkan jenis  kamera dan aneka aksesori serta gajet-gajet kamera digital yg berada di pasaran kini. Sebelum tu, Mejar menceritakan tentang sejarah fotografi dr awl sehingga kini. Rekaan yg semakin canggih dan moden boleh didapati dengan mudah, berkat pengorbanan org2 terdahulu yg mengkaji tentang penambahbaikkan kamera yg sedia ada. Kuliah sejam dirasakan sgt singkat sbb inputnya sgt hbt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: