Progress of group work

Selepas je mghdiri kelas tutor kami yg pertma,, lega rasenya. hee. kami sekelas dgn senior2 dr tesl yg sgt periang. Kami je la yg diam dlm klas tu.. hehe.. cuba mengadaptasikan ngan suasana baru yang meriah tu. Tutor kami pun mmg easy going je orgnyer, syokk. Cuma kami agk ketinggalan dr senior kami ni. Tp x pe, dgn berkat smngat antra kami n dorongan tutor yg sgt bertolak ansur, insysALLAH, sume tugasan akn kami lksanakan sbaek mungkin..

Kelas tutorial pertama bg kami n yg kedua utk senior kami ni blangsung dgn pmbentangan oleh semua group ( except us ). Sy kagum dgn kekreatifan kumpulan2 lain. Sy cuba gak muhasabah diri kenapa ye x boleh jd kreatif mcm tu, hee, sy ni dah biasa ngan perkara yg objektif berbanding yg subjektif kot. Sains, kimia, math, formula, teori,organic, n mcm2 lg la yg perlu kami terima sejak sek menengah lagi tanpa ada pertikaian, pendek kate adapt jerk,, 

jadi dah terdidik utk x jd lbey kreatif. sebenarnya ada je sudut yg boleh mlatih kekreatifan tu, tapi mentaliti sempit sy ni je yg menghalang, hehe,, Study hard utk lulus cemerlang dlm exam je. So, the conclusion is,, kna ubah mentaliti tu,, Dah melalut plak, sdikit utk muhasabh diri je.

Berbalik pada kerja kump kami, pada asalnya kami dah pun decide nk buat ttg alam sekitar, tapi dah ada kump yg buat jd kami pun buat keputusan utk tukar tema kami utk mewujudkan variasi dan x akan jd isu perbandingan nnt secara eksplisit ataupun implisit, hee.

Kami buat keputusan untuk tukar kepada tema ibu bapa. Berkonsepkan kasih sayang atau cinta yg x berbelah bagi dr ibu bapa kepada kita sbgai anak-anak, kami memberi tajuk utk kerja kumpulan ni ‘ Cinta Infiniti ‘. Cinta yg plg utama selepas ALLAH dan Rasul. Antara sebab mengapa kami ingin memilih tema ini adlah kerana kami terkesan dengan pelbagai isu kekeluargaan yang menunujukkan ramai anak-anak yang tanpa rasa bersalah mengabaikan ibu bapa mereka. Mungkin ia merupakan perkara yang remah bagi sesetengah pihak, namun ia agak menyentuh sensitiviti kami. Apakah nikmat lain selain kasih sayang ibu bapa yang telah mengaburi mata anak-anak sehingga sanggup meninggalkan ibu bapa sendiri ? Apakah mereka tidak terfikir bagaimana anak yatim piatu yang barangkali x pernah melihat wajah ibu bapa sendiri atau kehilangan mereka sewaktu usia yang mentah. huhuhu. emosi plak, hihihi,, 

semogi objektif kami tercapai.. insyaALAH

Kumpulan kami ni diberi nama 2G.B. Mesti mcm yg terlintas di fikiran shbt yg lain, ape mknanya tu, ‘ Grand Billions ‘, ‘ Guru Besar “, atau ‘ Giga Byte’. he Sebenarnya, ia bermaksud, 2 girl and 1 boy maka jdilah 2G.B.

Ini secara ringakas draft kami.

Objektif

1. Untuk menyampaikan isu-isu dan permasalahan tentang isu-isu kekeluargaan yg sedang meruncing

2. Untuk mengingatkan kembali pengorbanan ibu bapa dalam membesarkan anak-anak untuk menjadi manusia yang berguna

3. Untuk bermuhasabah diri sejauh mana penghargaan kita sebagai seorang anak

Tempat

Sekitar bangi, Kompleks membeli belah Bintang, Pasar malam Bangi dan Kajang, Metro Kajang, Kolej kediaman dan rumah kami  masing- masing

Time frame

13 Jan-25 Jan     – perancangan tugasan

                                  – merancang perjalanan cerita

                                  – meninjau tempat

26 Jan-9 Feb        –  memulakan gerak kerja

                                   – menangkap gambar dan merakam video

                                   – mengumpul bahan (spt audio)

10 Feb- 21Feb     – mengumpul bahan di rumah

22 Feb – 8 Mac   – mengumpul semua bahan dan menyunting video

9Mac – 16 Mac   – persiapan terakhir, mengemas kini

Tugas

pengarah: Aiman

penyunting: Nana

penulis skrip: Nisa dan Nana

jurukamera: semua

pengangkutan:Aiman dan Nisa

Jalan cerita

pendahuluan-memaparkan permasalahan isu2 kekeluargaan yang wjud

-isu2 semasa

a)anak pukul ayah kerana tidak diberikan rm 1 juta

b)anak bunuh kejam 4 ahli keluarga di gemecheh ,negeri sembilan

-mengimbas kembali pengorbanan ibubapa menjaga anak2

[dari bayi ke dewasa]

penutup: Dalil al quran tentang menghormati ibubapa dan kata-kata hikmah serta muhasabah untuk penonton reflek kepada diri sendiri tentang apa yang telah kita buat untuk menghargai pengorbanan ibu bapa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: